Dünya Tarihinin En Önemli Buluşları

Patent Nedir?


Bir buluş ortaya koyduğunuz zaman bu buluşu destekleyen patent, üçüncü kişilerin izinsiz olarak patentli buluş konusunda ticari faaliyet yapmalarını engelleyen bir haktır. Böylelikle patent sahibi tekel olur. Buluşunuz üzerinde hak iddia edebilmeniz için, patent başvurusu yapmanız ve başvurunuzun kabul edilmiş olması gerekir. Bu nedenle patentin önemi göz ardı edilemez.

Patentin Önemi


Buluşunuza patent aldığınız takdirde, o ürünü sizin izniniz dışında herhangi bir kişinin veya kuruluşun üretmesinin, satmasının, pazarlamasının, ithal etmesinin ve üründen haksız kazanç elde etmesinin önüne geçmiş olursunuz. Patent almış olmanıza rağmen bir kişi veya kuruluş izniniz dışında bu gibi faaliyetlerde bulunursa da hakkınızı kolayca savunabilir ve karşı tarafın ceza almasını sağlayabilirsiniz.

Patent Nasıl Alınır?


Patent alabilmeniz için ilk olarak bir fikrinizin yeni olup olmadığını gösteren patent ön araştırması yapmanız gerekir. Bu araştırma, ürününüzün patent başvurusu için uygunluğunu tespit etmenizi sağlar. Araştırma sürecini es geçip başvuru yaparsanız ve ürününüzün patent için uygun olmadığına karar verilirse, hem zaman hem emek hem de para kaybetmiş olursunuz. Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra buluşunuzun patent için uygun olduğu sonucuna varırsanız, ilgili belgeleri hazırlayarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurabilirsiniz. Gerek araştırma gerekse başvuru sürecinde hızlı ve doğru adımlar atabilmek ve karşınıza çıkabilecek zorlukları kolayca aşabilmek için uzman yardımı almanız faydanıza olacaktır.

Kimi buluşlar öyle çok önem taşırlar ki, adeta tarihe yön verirler. Tarihe yön veren buluşlar deyince akla ilk gelenlere kısaca göz atmaya ne dersiniz?

Tarihe Yön Vermiş Önemli Buluşlar


Ateş:
Ateş 1,6 milyon yıl önce tesadüf eseri bulundu ancak M.Ö. 7000 yıllarına kadar verimli bir şekilde kullanılamadı. Ateşin zamanla kontrollü bir şekilde yakılmaya başlanması, hem yiyeceklerin pişirilmesinde hem av aletlerinin yapımında hem de ısınmada değişikliklere gidilmesini sağladı.

Barut: Çinliler tarafından 900’lü yılların başında savaşlarda kullanılmak için icat edildi. Avrupa’ya gelerek ateşli silahlarda kullanılmaya başlanması ise 13. yüzyılda gerçekleşti. Ancak o dönemde istendiği şekilde patlamalar yaratamıyordu çünkü içerisindeki nem bunu engelliyordu. Zamanla tanecikli bir yapıya ulaşmasıyla pek çok aşamadan geçerek bugünlere ulaştı.

Matbaa: Metinlerin kağıtlara tek tek elle yazılması hem çok zaman alıyordu hem de yanlışlara sebep oluyordu. Bu da kitapların sınırlı sayıda üretilmesine yol açıyordu. 1450 yılında Alman mucit Johannes Gutenberg tarafından icat edilen matbaa sayesinde kitapların daha hızlı ve birbirinin aynı şekilde çoğaltılması sağlandı. Matbaanın icadı, dinlerin yayılmasında da etkili oldu.

Elektrik: Sanayi toplumlarının önünü açan elektrik, günümüzde de halen en önemli buluşlardan biri olarak değerlendiriliyor. Yunan matematikçi ve mucit Thales tarafından bulunan elektrik, 16. yüzyılda İngiliz bilim adamı William Gilbert’in yaptığı çalışmalarla daha da ciddiyet kazandı.

Pusula: Üzerindeki iğnenin ucunun her zaman kuzeyi gösterdiği pusula, kıtaların keşfedilmesinde büyük role sahip oldu. M.Ö. II. ve M.S. I. yüzyılda Çinliler tarafından icat edilen pusulanın Avrupa’ya ulaşması ise Araplar sayesinde oldu.

İnternet: ABD ordusu içinde iletişimi sağlamak amacıyla kurulan ARPANET için, internetin atasıdır denilebilir. 1960’lı yıllarda icat edilen ARPANET’in yıllar boyunca üzerinde yapılan çalışmalar 1989 yılında bugün kullandığımız internetin önünü açtı.

Kağıt: İlk kağıt, M.Ö. II. yüzyılda Çin’de ağaç kabukları ve bez parçalarına su eklenmesiyle elde edildi. Üzerine yazı yazılan ilk kağıt ise M.S. 150 yılında bulundu.

Cep Telefonu: Her ne kadar bugün cep telefonu piyasasını Apple ve Samsung gibi markalar domine ediyor olsa da; ilk cep telefonu Motorola firması tarafından 1973 yılında icat edildi. Bu telefon, 23 cm uzunluğunda ve 1 kilo ağırlığındaydı. Şarjı ise sadece 35 dakika dayanıyordu.

Gps: Küresel konum belirleme sistemi olarak bilinen Gps, ABD hükümeti tarafından 1993 yılında icat edildi. Zamanla diğer ülkeler tarafından geliştirilerek benzer sistemler kullanıldı.

Bluetooth: Bugün hemen hemen her cihazda bulunan Bluetooth, 1989 yılında Ericson firması tarafından geliştirildi. Adını ise Danimarka kralı Harald Blatand’ın soyadının çevirisinden aldı.

Siz de buluşunuza patent almak ve tarihe adınızı yazdırmak isterseniz, Destek Patent’i arayabilir ve uzman kadrosu ile başvurunuzu hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.