Sayı 113

Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi'nde 10 Basamak Birden Yükseldi
TÜRKİYE'DEN

Türkiye, Küresel İnovasyon Endeksi'nde 10 Basamak Birden Yükseldi

Bu yıl 14. kez yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi raporunda 132 ülke ekonomisinin yıllık performansı değerlendirildi. Buna göre Türkiye “Üst-Orta Gelir Ekonomiler” kategorisinde en yüksek inovasyon performansı gösteren 4.ülke oldu. Bu kategoride Çin, Bulgaristan ve Malezya’nın ardından 4. sırada yer alan Türkiye, tarihindeki en yüksek sıralama ile 132 ülkenin bulunduğu listede 41.sırada yer aldı.
TÜRKİYE'DEN

Ar-ge Destek Programı 17. Proje Çağrısı

Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin sanayicilere aktarılması amacıyla hazırlanan ar-ge projelerinin desteklendiği Ar-Ge Destek Programı 17. Proje Çağrısı yayınlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ar-Ge Destek Programı kapsamında proje başvurularının kabulü için son tarih: 08 Ekim 2021
Ar-ge Destek Programı 17. Proje Çağrısı
Xiaomi'den Yeni Akıllı Gözlük
DÜNYADAN

Xiaomi'den Yeni Akıllı Gözlük

Çinli teknoloji devi Xiaomi, konsept aşamasında olan akıllı gözlükleri ile bugüne kadarki en iyi deneyimi sunabilmeyi hedefliyor. MicroLED teknolojisinin kullanıldığı ve bu teknolojinin optik dalga görüntüleme teknolojisi ile birleştirildiği gözlük, yalnızca 51 gram ağırlığında. Fotoğraf çekebilen ve gerçek zamanlı metin çevirisi yapabilen gözlük, XiaoAI isimli asistan ile entegre olarak çalışabiliyor. Ayrıca sahip olduğu çift mikrofon ve hoparlörle arama yapmak ve gelen aramayı yanıtlamak için akıllı telefona ihtiyaç duyulmuyor.
DÜNYADAN

Oracle NEC'e Dava Açtı

Oracle, telif haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Japon bilgi teknoloji şirketi NEC için dava açtı. Yazılımı 2004’ten itibaren NEC’e lisansladığı ve 2019 yılında NEC’in lisanslarıyla ilgili çok sayıda uyumsuzluk olduğunu belirten Oracle, NEC’in yazılımı, haklarını aşan şekilde dağıttığını, olması gerekenden daha düşük bir oranda lisans ücreti ödediğini, yazılımı izinsiz olarak değiştirdiğini iddia etti. NEC'in söz konusu yazılımı kolluk kuvvetlerine parmak izi, yüz, ses ve diğer eşleştirme yetenekleri sağlayan bir biyometrik kimlik sistemi olan integra- ID 5’te kullandığı da belirtiliyor.
Oracle NEC'e Dava Açtı
Katma Değerli Ürünler İçin Patenti Önemi
BLOG

Katma Değerli Ürünler İçin Patenti Önemi

Ticari değeri olan patentler, hem üretici kuruluşlara hem de buluş sahiplerine ekonomik kalkınma sağlar. Patentin katma değere katkıları ele alındığında, yeni buluş ve hizmetlerin ekonomik refahı artırıcı etkisi dikkat çeker. Marka bilinci ve patentin önemini kavrayan kuruluşlar, bu avantajları kullanıp, yurt dışında çalışmalar yaparak, ihracata yöneldikleri takdirde sadece kendi şirketleri kapsamında değil, aynı zamanda ülke adına da ekonomik kalkınmaya destek olurlar. Patent tescil belgesi alınmış ürün veya hizmetler, yüksek bir kâr oranı ile tüketicilerin beğenilerine sunulmasının ardından, hızla artan bir talep oranı ile karşılaşmış ve alıcıların gelir düzeyleri değişmese dahi talep artışı sürmeye devam etmiş ise, katma değeri yüksek bir ürün ile karşı karşıyasınız demektir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu ürünün katma değerini artıran en önemli koşullardan bir tanesi de, diğer kişi veya kuruluşların bu ürünü veya benzerini istedikleri gibi üretememeleridir. Bu koşulu sağlayan adım ise patenttir.
BİZDEN

Patent Uzmanlığı Eğitimi

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa ve Destek Patent iş birliği ile gerçekleşecek “Patent Uzmanlığı” eğitimi 18 Ekim’de başlıyor. Çalışanların ya da akademisyenlerin patent kavramını tanıması, gerek akademik çalışmaların gerekse sanayi çalışmalarının daha verimli hale getirilmesi amacıyla düzenlenen eğitimimize katılmak için “ daha fazla” butonuna tıklayabilirsiniz.
Patent Uzmanlığı Eğitimi
FİKRİNE SAHİP ÇIK
Destek Patent olarak kurumsal sosyal sorumluluk projemiz “Fikrine Sahip Çık” kapsamında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladık. İmzalanan protokol kapsamında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı liselerde görev yapan öğretmenlere ve öğrencilere fikri ve sınai haklar alanında eğitimler vererek bu alanda bilincin yaygınlaşmasını sağlarken, aynı zamanda patent okuryazarlığını artırarak, Türkiye'nin fikri sermayesinin artmasına katkıda bulunmayı da hedefliyoruz.
PATENT HİKAYELERİ
İcat edildiğinden beri internet erişiminde çığır açan Wi-Fi' ın 802.11 protokolünün ilk sürümü 1997 yılında yayınlandı. Yayınlanan ilk sürüm saniyede 2Mbit hıza erişebiliyordu. 1999 yılında ise 802.11b ile güncellenen sürüm saniyede 11Mbit hıza erişti ve popülerlik kazandı. Ürünün patent tescilini ise İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSIRO) aldı.

Kültür - Sanat

Sergi

Sergi

WIPO Coğrafi İşaretler Sanal Sergisi
Yer : wkcexhibitions.wipo.int/gi/
Tarih : 6 Mart 2022 tarihine kadar

Konser

31.Akbank Caz Festivali: İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions & Arto Tunçboyacıyan
Yer : Turkcell Platinum Sahnesi
Tarih : 7 Ekim 2021
Konser