Sayı 121

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge ve 1501 Sanayi Ar-Ge Programı 1 Temmuz’da Başvuruya Açılıyor!
TÜRKİYE’DEN

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge ve 1501 Sanayi Ar-Ge Programı 1 Temmuz’da Başvuruya Açılıyor!

KOBİ ölçeğindeki firmaların proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen, 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2022 yılı 1. dönem başvuruları 01.07.2022 tarihi itibariyle alınmaya başlanacaktır.

Detaylı bilgi için:
TÜRKİYE’DEN

2022 Mayıs Ayına Patent Başvurularının İllere Göre Dağılımı Açıkladı

TÜRKPATENT tarafından açıklanan dağılıma göre Türkiye’de bulunan tüm illerde Mayıs ayında toplam 601 başvuru gerçekleştirilirken, Türkiye genelinde en çok başvuru yapan il 216 başvuru ile İstanbul oldu. İstanbul’u 73 başvuru ile Ankara ikinci sırada Erzurum ise 37 başvuru ile üçüncü sırada takip etti. Karadeniz’e bağlı 18 ilde Mayıs ayında toplam 35 başvuru ile genel toplamın yüzde 5,8’lik diliminde yer aldı. Karadeniz Bölgesi'ne bağlı 18 il arasında ise Karabük 8 başvuru, Samsun 7 başvuru, Trabzon ve Giresun 5’er başvuru, Zonguldak, Kastamonu ve Bolu 2’şer başvuru, Düzce, Ordu, Çorum ve Amasya'dan 1’er başvuru yapıldı. Bartın, Bayburt, Tokat, Sinop, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de ise mayıs ayında hiç patent başvurusu yapılmadı. 2022 yılı ilk 5 aylık döneminde Türkiye’de toplam 2 bin 303 başvuru yapıldı. 5 aylık döneme göre Türkiye genelinde 951 başvuru ile İstanbul birinci, 330 başvuru ile Ankara ikinci, 148 başvuru ile İzmir üçüncü sırada yer aldı. Karadeniz Bölgesi'nde ilk 5 aylık dönemde 18 ilde en çok başvuru yapan illerde 24 başvuru ile Samsun birinci, 21 başvuru ile Giresun ikinci, 16 başvuru ile Çorum üçüncü sırada yer aldı. Sinop’tan hiç başvuru yapılmadığı, Artvin ve Bayburt’tan ise 1’er başvuru yapıldığı görüldü. Kaynak: Habertürk
2022 Mayıs Ayına Patent Başvurularının İllere Göre Dağılımı Açıkladı
Samsung’dan Yeni Telefon Patentleri
DÜNYADAN

Samsung’dan Yeni Telefon Patentleri

Samsung'un katlanabilir telefonlar için 10 yeni patent başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Farklı tarzda katlanma işlevleri içeren bu patentler Samsung'un katlanabilir telefonlarının geleceğine de ışık tutuyor. Samsung, bu son tescil ettirdiği patentler ile birlikte bu pazardaki patent sayısını 20'ye çıkarmış durumda. Koreli teknoloji devi, Fold and Flip serisi akıllı telefonlarıyla şimdiden katlanabilir akıllı telefon pazarında önemli bir yer edinmiş durumda. Yeni patentler ise Samsung'un katlanabilir telefon konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Samsung'un ortaya çıkan patentleri arasında genişleyebilen sürgülü ekranlı bir telefon da yer alıyor. Patent görsellerinde standart bir akıllı telefon gibi görünen cihazın daha sonra genişleyerek tablet benzeri bir yapıya ulaştığını görülüyor. Telefonun arka kısmını da kenarlardan ayrılarak genişliyor. Kaynak: sondakika.com
DÜNYADAN

Robotik Teknolojiler İle İlgili Patent Başvuruları Yıldan Yıla Artış Gösteriyor

Robotik teknolojiler ile ilgili bugüne kadar 500.000'den fazla patent başvurusu yapılırken son 5 yılda bu alanda yapılan patent başvuruları %130 oranında arttı. 2017-2021 döneminde robotik teknolojilerde Program Kontrollü Manipülatörler (%300), Hareket-yol-Yörünge Planlaması (%290) ve Robot Kontrol Sistemleri (%287), patent başvurusu yapılan alt kırılımlar olarak öne çıktı. Bu alandaki global patent liderleri ise sırasıyla HITACHI, MITSUBISHI ve SAMSUNG.

Kaynak: Patent Effect
Robotik Teknolojiler İle İlgili Patent Başvuruları Yıldan Yıla Artış Gösteriyor
Bursa Patent Hackathon’u Gerçekleşti
BİZDEN

Bursa Patent Hackathon’u Gerçekleşti

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlar tarafından yürütülen fikrî ve sınaî mülkiyet çalışmalarının değerlendirilmesi ve 9. Science Expo organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen Bursa Patent Hackathon’u etkinliğine Fikrine Sahip Çık kurumsal sosyal sorumluluk projemiz kapsamında destek verdik. “Havacılık ve Uzay Sistemleri" temasıyla gerçekleşen hackathonun kazananları düzenlenen törenle ödüllerini alırken aynı zamanda Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür, Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Yamankaradeniz ve Uluslararası Patent Birliği Başkanı Dinçer Toprak'ın katılımıyla "Daha İyi Bir Gelecek için Fikrî Mülkiyet ve Gençlik" teması ile de bir panel gerçekleştirildi.
BİZDEN

Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Protokol İmzaladık

Destek Patent olarak kurumsal sosyal sorumluluk projemiz “Fikrine Sahip Çık” kapsamında Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladık. İmzalanan protokol kapsamında Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı liselerde görev yapan öğretmenlere ve öğrencilere fikri ve sınai haklar alanında eğitimler vererek bu alanda bilincin yaygınlaşmasını sağlarken, aynı zamanda patent okuryazarlığını artırarak, Türkiye'nin fikri sermayesinin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Protokol İmzaladık
Alan Adı Tescili Hakkında Merak Edilenler
BLOG

Alan Adı Tescili Hakkında Merak Edilenler

Etkin olan bir işletme veya yeni proje fikirlerinizi faaliyete geçirmek için yaratıcı ve kuvvetli bir internet sitesine ihtiyacınız vardır. Bu alanda markanızın dijital kimliğini oluşturması için dikkat çekici ve etkileyici bir isme sahip olmanız gerekir. Tam olarak bu kısımda devreye alan adı tescili giriyor. Peki, alan adı tescili nedir? Alan adı tescili, sahip olduğunuz internet sitenizin ziyaretçiler tarafından en kolay biçimde bulunmasını, ulaşım sağlamalarını sağlayacak site adresinizin sizin adınıza kaydedilerek kiralanmasına denir.
DESTEK SÖZLÜK

Mahreç Adı

Hammaddesi veya üretimi, işletme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirebilir.
Mahreç Adı

Kültür – Sanat

Sergi: Yapı Kredi Bomontiada – Base x Jumbo, “Zamansız Yolculuk”

Sergi: Yapı Kredi Bomontiada – Base x Jumbo, “Zamansız Yolculuk”

Yer: Yapı Kredi Bomontiada
Tarih: 23 Haziran – 6 Temmuz 2022

Konser: İstanbul Caz Festivali Süreyya Operası’nda: Deniz Tekin // Mehmet Ali Şimayli | Portrait and a Dream

Tarih: 2 Temmuz 2022
Yer: Süreyya Operası
Konser: İstanbul Caz Festivali Süreyya Operası’nda: Deniz Tekin // Mehmet Ali Şimayli | Portrait and a Dream