Sayı 122

6 Ayda 126 Bin 783 Yerli Sınai Mülkiyet Başvurusu Yapıldı
TÜRKİYE’DEN

6 Ayda 126 Bin 783 Yerli Sınai Mülkiyet Başvurusu Yapıldı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) 2022 yılının ilk yarısında, 3 bin 657 patent, 3 bin 229 faydalı model, 87 bin 932 marka, 31 bin 965 tasarım olmak üzere toplam 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldığını bildirdi. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ ın açıkladığı ilk yarı verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuruları yüzde 3 artış gösterdi. Yerli faydalı model başvurularında yüzde 34, yerli tasarım başvurularında ise yüzde 28 artış gerçekleşti.

Türkiye’nin En Değerli Markaları

Brand Finance'in Turkey 100 çalışmasının 2022 sonuçları açıklandı. Bu yıl 16’ncısı gerçekleştirilen araştırmaya göre,1,6 milyar dolarlık marka değeriyle Türkiye’nin en değerli markası bir kez daha Türk Hava Yolları oldu. Türk Hava Yolları’nı ise sırasıyla Arçelik (1,45 milyar dolar) ve Ford Otosan (819 milyon dolar) takip etti.
Türkiye’nin En Değerli Markaları
En Fazla Marka Başvurusu Yapan Ülkeler
DÜNYADAN

En Fazla Marka Başvurusu Yapan Ülkeler

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’ ne göre en fazla uluslararası marka başvurusuna sahip ülkelerin sıralaması yıllar içinde değişiklik göstermeye devam ediyor. 1990 yılında ilk üç sırada Fransa, Almanya ve İtalya yer alırken, 2021 yılında birinci sırada ABD, ikinci sırada Almanya, üçüncü sırada ise Çin yer alıyor.

Kolombiya, 5G Destekli Apple iPhone ve iPad Satışını Yasakladı

Ericsson, Apple'ın 5G destekli ürünlerinde patent ihlali olduğunu iddia ederek dava açmıştı. Kolombiya hükümeti, 5G destekli Apple iPhone ve iPad modellerinin satışını ve ithalatını yasakladı.Nisan ayında yapılan açıklamada, Apple'ın 5G teknolojilerinde kullandığı donanımların Ericsson tarafından alınan NC2019/0003681 patentini ihlal ettiğini duyurmuştu. Juzgado 042 Civil del Circuito de Bogota mahkemesi, 2037'ye kadar geçerli olan patent nedeniyle 5G destekli Apple ürünlerine satış yasağı koydu.

Kaynak: sondakika.com
Kolombiya, 5G Destekli Apple iPhone ve iPad Satışını Yasakladı
ST Endüstri Radyo’ya Konuk Olduk
BİZDEN

ST Endüstri Radyo’ya Konuk Olduk

Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu “İşte Bunu Konuşalım” programına Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz konuk oldu. Faruk Yamankaradeniz sektör değerlendirmesi yaparken aynı zamanda Destek Patent’in yürütmekte olduğu Fikrine Sahip Çık kurumsal sosyal sorumluluk projesini de anlattı.

Sınai Mülkiyette Pozitif Ayrışmaya Devam

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanan marka, patent, faydalı model, tasarım ve coğrafi işaret tescilleri kapsamında yarı yıl verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Pandeminin devam eden etkilerine rağmen yerli başvuru ve tescillerdeki artışla birçok ülkeden ayrışıyoruz. Pozitif yöndeki bu ayrışmanın devamlılığı için kilit nokta eğitimdir. İlk 6 ayın rakamlarına göre patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluşun 14’ü üniversite. Bu sayıyı artırmalı, daha çok marka, daha çok patent ve faydalı model çıkarmak için üniversitelere yatırım yapmalıyız” dedi.
Sınai Mülkiyette Pozitif Ayrışmaya Devam
Yazılım Patenti Nedir? Nasıl Tescil Edilir?
BLOG

Yazılım Patenti Nedir? Nasıl Tescil Edilir?

Yazılımların patent tescili alması veya almaması en çok tartışılan konulardan birisidir. Hem yazılımcıları ve teknoloji şirketlerini hem de teknoloji kullanıcılarını doğrudan ilgilendiren bir husustur. Ancak, akla gelebilecek her teknolojik üründe yazılımların her geçen gün ağırlık kazanması; yazılım patentlerini önemli kılar.
SIKÇA SORULAN SORULAR

Marka Vekili ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Tescili talep edilecek markanın, marka vekili tarafından resmi müracaat öncesinde ön araştırma ve tescil edilebilirlik değerlendirmesi sağlıklı olarak yapılmalıdır. Müracaat sonrasında ise ilgili dosya ret, itiraz, noksan tamamlama vb. gibi Sınai Mülkiyet Kanununda belirtilmiş süreli işlemlere tabi olacağından, hak kayıplarının önlenmesi açısından TÜRKPATENT siciline kayıtlı marka vekili ile çalışmak yararlı olacaktır.
Marka Vekili ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

KÜLTÜR – SANAT

Konser: Garanti BBVA Konserleri: Alexandra Savior

Tarih: 17 Eylül, 2022

Yer: Zorlu PSM
Konser: Garanti BBVA Konserleri: Alexandra Savior
Sergi: Chronostasis

Sergi: Chronostasis

Tarih: 28 Ağustos 2022’ ye kadar

Yer: Borusan Contemporary