Sayı 115

TÜBİTAK 1501 ve 1507 Destek Programları Çağrısı
TÜRKİYE'DEN

TÜBİTAK 1501 ve 1507 Destek Programları Çağrısı

KOBİ ölçeğindeki firmaların proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla yürütülen 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı başvuruları 2022 yılı Ocak - Şubat ayları arasında başlıyor.
TÜRKİYE'DEN

Türk Bilim İnsanının Tasarladığı Kalp Kapağı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gedikli'nin tasarladığı "kalp kapağı" modeli, ulusal patent tescili aldı. Gedikli, tasarımında kateter yolu ile mitral kapağın değiştirilmesindeki sorunlara çözüm bulunmasının amaçlandığını ve ameliyat edilemeyen mitral kapak hastalarının da tedavi edilebileceğini belirtti.
Türk Bilim İnsanının Tasarladığı Kalp Kapağı
2021’in En Güçlü Markaları
DÜNYADAN

2021’in En Güçlü Markaları

Küresel marka danışmanlığı şirketi olan Interbrand’in her yıl hazırladığı ve 2021 yılı için dünyanın en değerli 100 markasını sıraladığı “En İyi Küresel Markalar” raporu yayımlandı. Rapora göre, 2020’de 2.326.491 milyon dolar olan en iyi 100 markanın toplam değeri, yüzde 15’lik bir artışla 2021’de 2.667.524 milyon dolara ulaştı. En hızlı büyüyen sektör teknoloji olmaya devam ederken, Apple, Amazon ve Microsoft, sıralamadaki ilk üç marka oldu. Bu üç marka, ilk on markanın toplam değerinin yüzde 62,3’ünü oluşturuyor.
DÜNYADAN

Apple’dan Yeni Patent

Teknoloji devi Apple, camdan bir iPhone için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne patent başvurusunda bulundu. Apple'ın “cam muhafızlı elektronik araç” adıyla anılan başvurusunda yer alan çizimlere göre uçak modu ve Wi-Fi'yi aktifleştirme ile ses ayarlama butonları yan kısımlarda bulunuyor. Yine çizimlerde cihazın 6 yüzeyi olduğu ve hepsinin görüntü sağlayabilecek şekilde tasarlandığı görülüyor. Apple'ın patenti, ayrıca her tarafı cam kaplamalı bir Apple Watch ve Mac Pro’yu da gösteriyor.
Apple’dan Yeni Patent
Destek Patent Olarak 143. INTA’ ya Katıldık
BİZDEN

Destek Patent Olarak 143. INTA’ ya Katıldık

5-19 Kasım tarihleri arasında hem online hem fiziksel olarak gerçekleşen 143. INTA organizasyonuna katıldık.
Organizasyon kapsamında Destek Patent olarak aynı zamanda Berlin’de gerçekleşen konferansta da yer aldık. Konferansta, Avrupa’da iş yapan marka sahiplerinin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar konuşuldu.
BİZDEN

''Fikrine Sahip Çık'' Projemize Ödül

Kurumsal sosyal sorumluluk projemiz “Fikrine Sahip Çık” ile 13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi -Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödül Töreni’nde Gümüş Başarı Ödülü’nün sahibi olduk. Projemizi başlattığımız 2019 yılından bu yana tüm çabamız, gelecekte ülkemizin küresel anlamda rekabet gücünü, marka değerini artırıp ülkemizin fikri sermayesinin artmasına katkıda bulunmak oldu. Bu tip ödüllerin tüm kurumlar için daha da teşvik edici olacağına, kurumsal sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalara hız kazandıracağına inanıyoruz.
''Fikrine Sahip Çık'' Projemize Ödül
Bilgisayar Yazılımları ve Geliştirmeleri Patent ile Korunabilir
BLOG

Bilgisayar Yazılımları ve Geliştirmeleri Patent ile Korunabilir

Yazılımlar konusunda “Patent hangi ürünlere verilir?” sorusu dünyanın birçok ülkesinde önemli bir tartışma konusudur. Yazılımın telif hakkı ve patenti birbirlerinden ayrı kavramlardır. Her ikisi de ürünün korunmasında fayda sağlarken telif hakkı sadece belli bir fikrin korunmasını amaçlar. Örneğin telif hakları, yazılımın sahip olduğu kodları kapsayabilir. Bilgisayar tabanlı buluşların patent alabilmesi için teknik unsurlar bulundurması gerekir. Öte yandan diğer patent başvurularında olduğu gibi sadece teknik problemlerin giderilmesine katkı sağlayan buluşlar patent alabilir. Böylelikle yazılım konusunda “Patent hangi ürünlere verilmez?” sorusunun cevabı, teknik problemlerin giderilmesine katkı sağlamayan ürünlere verilmez, olarak yanıtlanabilir.
PATENT HİKAYELERİ

İlk Uydu Patenti

Dünyada ilk uydu patenti 23 Mayıs 1958’de mucit Robert C. Baumann tarafından tescil edildi. 4 Ekim 1957’de ise Sovyetler’in Sputnik 1 adlı haberleşme uydusunu yörüngeye oturtması ile uydu teknolojisi dünyada yankı uyandırmaya başladı.
İlk Uydu Patenti

Kültür - Sanat

Konser

Konser

Camerata Barok İstanbul (Online)
Yer: İş Sanat Youtube Kanalı
Tarih: 31 Aralık 2021’ e kadar

Sergi

Refik Anadol Studio’dan Alkazar Rüyası
Yer: 29 Aralık 2021’e kadar
Tarih: HOPE Alkazar
Sergi